Момичета и момчета от 10 клас печелят Европейската награда за буктрейлър в Бреша, Италия.

 

 

 

Преди броени дни се състоя европейската церемония по награждаването на XVII издание на БФФ /Booktrailer Film Festival/, който се организира от Природоматематическия лицей „А. Калини“, гр. Бреша, Италия в сътрудничество с: Института по журналистика, медии и комуникации към университета „Йоан Павел II“ в Краков; 105 СУ „Атанас Далчев“ – София; Хърватската гимназия в гр. Карловац; Румънското училище „Coleguiul National Spiru Haret“ в Букурещ и Гимназията „E.Amaldi“ в Барселона.

Проектът е създаден за насърчаване на четенето от тогавашната учителка в гимназията „А. Калини“ Лаура Форчела, сега научен директор на проекта.

Проектът има за цел да насърчи четенето на книги и популяризирането им чрез езика на киното и интернет. Учениците създават буктрейлър върху избрана от тях книга, който да предаде нейните вдъхновяващи елементи и образи като средство за приканване към четенето и оригинална художествено-литературна интерпретация на книгата.

Тази година във филмовия фестивал за буктрейлъри участват рекорден брой продукции – 308 от цяла Европа – Франция, Естония, Румъния, Испания, Швейцария, Полша, Хърватия, Италия. 14 български училища са се включили тази година в надпреварата.

А всичко започва съвсем случайно в началото на един час по литература.

Този ден преобръща скучния ученически живот на учениците от 10 клас. След като чуват обявата за европейски конкурс за буктрейлър, решават, че това е нещо, с което искат да се занимават в следващите няколко седмици. Имат даже книга, която наскоро са прочели. Заглавието на книгата е „Не заспивай“ на Меган Голдин. Искат да интерпретират точно нейното съдържание, защото в нея има напрежение , мистерия и динамика, главната героиня е завладяла сърцата им. Решават да действат. Бързо!

Сценарият е съставен, започват да изглаждат моментите и да подреждат елементите, които ще снимат. Ролите са разпределени – Гергана Иванова е режисьорът, Константин Петров – пом.-режисьор и в ролята на убиеца, Вероника Денчева – в главната роля, Силвена Кралева – оператор на видеото, Теодора Тодорова – в ролята на детектива, Анжило Джоджев – реквизит. Трудно е, когато започват да търсят необходимите им време, материали и помещения, но не се отказват. В класната стая е като кошер с пчели. Непрекъснато се обсъждат облеклото, местата за снимане, думите, които трябва да бъдат включени. И … резултатът не закъснява. Всеки един от екипа тайничко се надява на награда, но никой не го заявява гласно, докато не чуват новината по телефона от един от българските членове на журито – госпожа Нина Серкова – учител по италиански език в 105 СУ „А. Далчев“ в София. Европейската награда за буктрейлър е тяхна. Огромна радост има в очите им, гордост за добрата работа и признателност към тези, които са им помогнали да осъществят идеята си.

 Пожелаваме им още успехи, награди и признания на този и други конкурси и фестивали!

Наградения клип можете да гледате тук – “Stay awake“ booktrailer (youtube.com)